
Tymian (dúška tymianová)
Thymus vulgaris L.
ľud. — tymián, čes. — dymián (materídouška), nem. — Thymian
Charakteristika a pôvod
Dúška tymianová je liečivá a koreninová trváca
rastlina. Patrí k juhoeurópskej kvetene. Oceňovali ju už Rimania, Gréci
a Egypťania. Starí Egypťania ju používali tiež na parfumovanie pri balzamovaní
mŕtvych. Od nich sa rozšírilo jej používanie a pestovanie do strednej Európy asi
v 11. storočí n. 1. zásluhou benediktínskych mníchov.
Opis
Rastie ako vždyzelený rozkonárený poloker dosahujúci výšku
0,20—0,40 m s typickou vôňou. Listy sú drobné, podlhovasto končisto elipsovité.
V pazuchách listov vyrastajú paprasleny bielych alebo fialových kvetov. Kvitne
v máji až v auguste.
Pestovanie
Rozmnožuje sa delením trsov alebo vypestovaním priesad zo
semien a ich presadením do dobrej pôdy na chránenom slnečnom mieste. Hlavní
dodávatelia tymianu sú dnes Španielsko, Bulharsko, Juhoslávia, Rakúsko,
severná Afrika a Amerika. Najvyššiu kvalitu má tymian z Francúzska. Zbiera sa
vňať (Herba thymi), ktorá sa krátko pred rozkvitnutím pokosí, zviaže sa do
malých viazaničiek a rýchlo sa usuší. Pri pestovaní v záhradkách a na balkónoch
sa vňať odrezáva, a to od jari až do jesene. Vňať sa suší v tieni a na vzdušnom
mieste.
V záhrade sa môže pestovať 3—4 roky.
Obsahové látky
Vňať obsahuje 2% silice, horčinu, živicu, triesloviny,
saponín atď. Hlavnou zložkou silice je tymol v množstve 20—40 %, ďalej
karvakrol, cymol, borneol, linalol, pinén atd'.
Účinok
Tymol má baktericídny a dezinfekčný účinok. V ľudovej liečbe sa
používa ako kloktadlo, proti čiernemu kašľu a zápalu priedušiek. Droga
rozpúšťa hlieny.
Použitie
Korenina vonia príjemne silne aromaticky, chutí ostro silne
korenisto, horko a
aromaticky. Vo farmácii sa používa na prípravu sirupov, extraktov, odvarov a
liečivých čajov. Z vňate sa získava silica (Oleum thymi). Táto sa používa do
rozličných prípravkov, ako napr. ústnych vôd, zubnej pasty, dezinfekčných
mydiel, liekov proti kašľu, na posilňovanie a ukľudňovanie nervov a iné.
V jedlách chutí príjemne a napomáha tráveniu. Tymian znášajú a vyžadujú si
všetky mastné jedlá. Pridáva sa k mastným pečeným zemiakom, do praženice,
mäsových plniek a sýtych polievok.
Je obľúbeným korením do údenín, bravčového a baranieho mäsa, paštét, húb,
tvarohu, diviny a syrov. Vo veľmi malom množstve sa pridáva k pečenej rybe,
pečienke, vnútornostiam a teľaciemu mäsu. Zvýrazňuje chuť fazuľovej,
šošovicovej a hrachovej polievky, omáčok a zemiakových šalátov.
|